Chủ Nhật, 14 tháng 8, 2011

Món ăn Séc - Česká jídla

• Món khai vị và khoái khẩu để uống bia –
Předkrmy a pochutiny k pivu
________________________________________
Šunková rolka plněná křenem
Šunková rolka je slavnostní český předkrm. Jde o velice jednoduchý, krásně vypadající a zároveň lahodný pokrm.

Giăm bông cuộn nhồi cải ngựa
Giăm bông cuộn là món khai vị trong lễ hội Séc. Nó rất đơn giản, hình thức đẹp đồng thời là thực phẩm ngon.

Nakládaný hermelín
Hermelín je zrající sýr s bílou plísní na povrchu – obdoba francouzského camembertu. Nakládaný se podává jako předkrm nebo pikantní pochutina k pivu.

Phô mai Hermelin muối chua
Hermelin là pho mai chín với mốc trắng trên bề mặt - tương tự như Camembert Pháp. Ngân chua
được phục vụ như một món khai vị hoặc khoái khẩu ngon để uống bia.

Utopenci
Utopenci patří k velmi oblíbeným studeným pochutinám k pivu. Jedná se o nakrájené špekáčky s cibulí naložené ve sladkokyselém nálevu, většinou napěchované ve velké láhvi.

Ngâm dìm (Utopenci – Pickled)

Ngâm dìm thuộc món ăn nguội rất phổ biến để uống bia. Đây là những lát xúc xích ướp với hành tây
ngâm nước muối chua ngọt, thường được đóng trong một chai lớn.

Zavináče
Stejně jako utopenci a nakládaný hermelín se i zavináče nejčastěji podávají k pivu. Jedná se o plátky ryb zavinutých se zeleninou a naložených do sladkokyselého nálevu.

Cá cuốn rau muối chua
Giống như món Ngâm dìm và Phô mai ngâm, món này thường được dùng để uống bia. Đây là những lát cá cuốn với rau và ngâm trong nước muối chua ngọt.

________________________________________
• Súp - Polévky
________________________________________

Česneková polévka
Jednoduchá polévka, kterou pro její výraznou chuť a vůni česneku ocení každý labužník. Často se servíruje se sýrem a s chlebovými krutony.

Súp tỏi
Một món súp đơn giản, mà với hương vị đặc biệt của nó và mùi thơm của tỏi được người ăn sành điệu đánh giá cao. Nó thường được ăn kèm với pho mai nạo và bánh mì thái quân chì (rán, rắc lên trên).

Bramborová polévka s houbami
Bramborová polévka patří odpradávna k tradičním českým pokrmům. Snad každá česká rodina si vytvořila vlastní recept na „nejlepší“ bramboračku.

Súp khoai tây với nấm
Súp khoai tây luôn là món ăn Séc truyền thống lâu đời. Có lẽ mỗi gia đình Séc đã tạo ra công thức riêng của mình cho loại súp khoai tây "tốt nhất".

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Hovězí polévka s játrovými knedlíčky je typickým zahájením klasického českého menu. Najdeme ji jak v jídelníčku většiny restaurací, tak i u nedělního rodinného oběda.

Nước dùng thịt bò với bánh mì hấp nhỏ trộn gan
Súp thịt bò với bánh mì hấp nhỏ trộn gan là một điển hình mơ đầu thực đơn kinh điển truyền thống Séc. Nó có thể được tìm thấy trên các thực đơn của hầu hết các nhà hàng, thậm chí cả trong bữa ăn trưa gia đình ngày chủ nhật.

________________________________________
• Món ăn chính - Hlavní jídla
________________________________________


Vepřo-knedlo-zelo
Když se v Česku zeptáte, které jídlo je zde nejtypičtější, s největší pravděpodobností se dozvíte, že vepřo-knedlo-zelo.
Je doslova synonymem tradiční české kuchyně.

Thịt heo-bánh mì hấp-dưa bắp cải.
Khi ở Cộng hòa Séc bạn yêu cầu món ăn nào là tiêu biểu nhất, rất nhiều khả năng bạn sẽ được biết rằng thịt lợn-bánh mì hấp-dưa bắp cải.
Thậm trí nó đồng nghĩa với từ món ăn Séc truyền thống.

Hovězí svíčková s brusinkami
Hovězí maso zalité smetanovou omáčkou, ozdobené brusinkami a podávané s houskovým knedlíkem patří mezi nejoblíbenější české pokrmy.

Thịt bò thăn với sim đỏ (nham lê - cranberries)
Thịt bò rưới nước sốt kem, trang trí sim đỏ (nham lê) và ăn kèm với bánh mì “tổ kén” hấp, thuộc một trong những món ăn phổ biến được ưa chuộng nhất Séc.


Pečená kachna s červeným zelím
Drůbež měla vždy mezi staročeskými jídly stálé místo. Pečená kachna, knedlíky a zelí – to je i dnes pro většinu Čechů jedna z nejpříjemnějších představ svátečního oběda.

Vịt quay với dưa bắp cải đỏ
Gia cầm luôn luôn có được vị trí cố định trong các bữa ăn Séc cổ. Vịt quay, bánh mì hấp và dưa cải bắp – đến ngày hôm nay vẫn có trong ý tưởng đối với hầu hết người Séc như một món ăn trưa lễ hội dễ chịu nhất.

Hovězí maso s rajskou omáčkou
Rajská omáčka patří mezi nejoblíbenější české omáčky. Servíruje se s hovězím masem a houskovým knedlíkem.

Thịt bò với nước sốt cà chua
Nước sốt cà chua là một trong những nước sốt Séc rất phổ biến. Nó được rưới với thịt bò và bánh mì hấp “tổ kén”.

Ovocné knedlíky
Knedlíky s ovocem jsou specifickou pochoutkou české kuchyně. Připravují se v různých variantách jako kynuté, bramborové či tvarohové. Plní se ovocem.

Bánh mì hấp nhân trái cây
Bánh mì hấp nhân trái cây là món khoái khẩu đặc thù ẩm thực Séc, được chế biến theo các kiểu dạng khác nhau như: men nấm (ủ chua), khoai tây hoặc phô mai “bã sữa”. Nhân nhồi trái cây.



Smažený kapr s bramborovým salátem
Smažený kapr je jedním ze symbolů Vánoc. Podává se se studeným bramborovým salátem a je zcela typickým českým štědrovečerním pokrmem.

Cá chép chiên với salad khoai tây
Chiên cá chép là một trong những biểu tượng của lễ Giáng sinh. Nó được dùng với salad khoai tây nguội, ẩm thực điển hình của Séc đêm Giáng sinh.

Bramborák
Bramborák je kořeněná bramborová placka. Podává se jako příloha, výborně ale chutná i samostatně, zvláště k pivu.

Khoai tây rán
Khoai tây rán là loại bánh trộn gia vị miếng tròn. Được dùng như một món ăn phụ rất tuyệt vời nhưng cũng rất ngon khi dùng riêng, đặc biệt là với bia.





________________________________________

• Ăn tráng miệng - Dezerty
________________________________________

Lívance
Lívance jsou oblíbené jako dezert i jako hlavní jídlo. Nejčastěji se připravují se zavařeninou nebo s čerstvým ovocem.

Bánh xèo bột mì
Bánh xèo bột mì là món tráng miệng yêu thích nhưng cũng là món ăn chính. Hầu hết được chuẩn bị với mứt hoặc trái cây tươi.

Buchty se švestkovými povidly
Pohádkové buchty, které se plní nejen švestkovými povidly, ale také tvarohem nebo mákem.



Bánh nướng nhân mứt mận
Là loại bánh cổ tích, được nhồi nhân không chỉ với mứt mận mà còn có phô mai “bã sữa” hoặc hạt vừng đen.

Bublanina
Bublanina je český „univerzální“ koláč. Lze ji připravit s různými druhy ovoce, podle toho, které je zrovna na trhu.

Bánh xốp (phồng)
Bánh xốp (phồng) là bánh nướng “vạn năng” của Séc. Nó được chuẩn bị với các loại hoa quả khác nhau, tùy thuộc vào trái cây có trên thị trường.
________________________________________

• Nước giải khát - Nápoje
________________________________________

Nealkoholické nápoje
Češi nejčastěji pijí kvalitní minerální vody. Nejznámější jsou Mattoni, Dobrá voda, Magnesie, Korunní nebo Bonaqua. Velmi populárním nealkoholickým nápojem je také Kofola. Jedná se o sycený nápoj kolového typu, který vznikl v šedesátých letech dvacátého století jako alternativa Coca-Coly a Pepsi.

Nước giải khát không cồn
Người Séc thường uống nước khoáng chất lượng cao. Loại có tên tuổi nhất được biết đến là Mattoni, “Nước tốt - Dobrá voda”, Magnesie, Vương miện (Koruna) hoặc Bonaqua. Còn một loại nước uống không cồn rất ưa chuộng là Kofola. Nó là nước giải khát loại cola có ga, nguồn gốc xuất hiện trong những năm sáu mươi của thế kỷ XX như là một dạng tương ứng của Coca-Cola và Pepsi.


Alkoholické nápoje
• Piva
Pivo považují Češi za svůj národní nápoj, jeho výroba zde má několikasetletou tradici.
Na českém pivním trhu najdete v současné době více než 470 druhů piv. Mezi nejznámější česká piva patří Pilsner Urquell a Budějovický Budvar (ve světě známý jako Budweiser). Pivo se pije z půllitrových sklenic a běžně za něj zaplatíte od 17 do 30 Kč (0,70–1,05 eur).

Đồ uống có cồn
• Bia
Bia được người Séc xem như đồ uống quốc gia của mình, việc sản xuất ở đây có truyền thống từ nhiều thế kỷ. Trên thị trường bia Séc có thể tìm thấy hơn 470 loại bia. Trong số các bia Séc nổi tiếng nhất phải kể đến Plzenské (Pilsner Urquell) và Budějovický Budvar (được biết đến trên thế giới là Budweiser). Bia được uống từ bình, cốc nửa lít và thường người ta trả tiền cho nó từ 17 đến 30 Kč (0,70-1,05 euro).

• Vína
Vinařství se nejlépe daří na jižní Moravě, ale proslulé vinice jsou také v Čechách. Nejvíce se pěstují tyto odrůdy: z bílých vín Ryzlink rýnský, Chardonnay, Veltlínské zelené, Sauvignon a Müller-Thurgau, z červených vín potom Frankovka a Svatovavřinecké. Více o českých vínech se dozvíte na www.wineofczechrepublic.cz.

• Rượu vang
Ngành rượu vang phát triển tốt nhất ở miền Nam Morava, nhưng những vườn nho nổi tiếng cũng có ở vùng Bohemia (Séc).
Các giống thường được trồng là: nho trắng Ryzlink Rýnský, Chardonnay, Gruner Veltliner (Veltlínské zelené), Sauvignon Blanc và Müller-Thurgau, từ giống nho đỏ là Lemberger (Frankovka) và St Laurent (Svatovavřinecké). Thông tin thêm về rượu vang Séc xin vui lòng truy cập
www.wineofczechrepublic.cz.

• Becherovka
Becherovka je bylinný likér. Vyrábí se podle tradičního receptu, obsahuje karlovarskou vodu, jakostní líh, přírodní cukr a specifické směsi bylinek a koření. Na trh byla uvedena již v roce 1807.
Nejčastěji se pije samotná, v posledních letech se ale s oblibou přidává i do míchaných nápojů.

• Becherovka
Becherovka là rượu mùi thảo dược. Được điều chế bằng một công thức truyền thống bao gồm nước vùng Karlovy Vary, cồn chất lượng, đường tự nhiên và hỗn hợp đặc biệt của các loại thảo mộc, gia vị. Được đưa ra thị trường từ năm 1807. Thông thường uống độc lập. Nhưng trong những năm gần đây người ta cũng thích hòa thêm vào thành đồ uống hỗn hợp.

________________________________________
• Thực đơn món ăn truyền thống Séc
Recept na tradiční české jídlo
________________________________________

Vepřo-knedlo-zelo
• Doba přípravy: více než 90 minut
• Rozpis pro 4 porce

• Vepřo

Na přípravu potřebujeme:
800 g vepřové krkovice nebo vepřového plecka, 2 cibule, kmín, sůl.
Omyté a osušené maso osolíme a posypeme kmínem. Vložíme do vymaštěného pekáče a posypeme nakrájenou cibulí. Podlijeme vodou (nebo vývarem) a za vysoké teploty pečeme přiklopené asi hodinu a půl. Průběžně podléváme, aby se pečeně nevysušila. Když je maso měkké, pekáč odkryjeme, aby se udělala kůrčička. Hotovou pečeni naporcujeme na
plátky. Samotný výpek z masa můžeme ještě zaprášit hladkou moukou a nechat přejít varem.



Thịt heo-bánh bao-dưa bắp cải
• Thời gian chuẩn bị: hơn 90 phút
• Thực đơn cho 4 xuất ăn

• Thịt lợn
Chúng ta cần chuẩn bị:
800 g thịt lợn hoặc thịt lợn vai, 2 củ hành tây, hạt thì là, muối.
Thịt rửa sạch, để ráo nước, tẩm muối và rắc hạt thì là. Đặt nồi nướng chao mỡ, thả thịt vào và rắc hành tây xắt nhỏ. Đổ nước (hoặc nước dùng) và với nhiệt độ cao nướng đậy nắp khoảng một giờ rưỡi. Thường xuyên rưới nước để thịt không bị khô. Khi thịt mềm, ta mở nắp nồi để tạo được lớp vỏ. Thịt nướng xong cắt lát thành từng phần. Nước thịt nướng được rắc bột mịn, quấy đều và đun sôi.

• Knedlo (bramborové)
Na přípravu potřebujeme:
700 g brambor, 200 g hrubé mouky, 80 g krupice, 2 vejce, sůl, prášek do pečiva.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Smícháme je s moukou, krupicí, vejci a solí.
Rukama vypracujeme tuhé těsto. Z něj vytvarujeme několik válečků o průměru zhruba 5 cm, necháme vykynout (40 - 60 min).
Vložíme je do vroucí osolené vody. Po chvíli je třeba knedlíky nadzvednout, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je asi 20 až 25 minut, poté je vyjmeme a nakrájíme na plátky.

• Bánh mì (khoai tây) hấp
Để chuẩn bị chúng ta cần:
700 g khoai tây, 200 g bột mì thô, 80 g bột tấm (lúa mì), 2 quả trứng, muối, bột nở.
Khoai tây luộc để vỏ, khi chín gọt vỏ và nạo. Trộn với bột mì, bột tấm, trứng và muối, bột nở. Dùng tay nhào bột cứng. Từ bột tạo hình các cục bột hình trụ có đường kính khoảng 5 cm, để bột nở (từ 40 - 60 phút). Cho vào nước muối sôi luộc. Một lúc sau đảo lên không cho dính dưới đáy nồi khoảng 20 đến 25 phút, vớt ra cắt thành lát.

• Zelo
Na přípravu potřebujeme:
700 g sterilovaného kysaného bílého zelí nebo půl hlávky zelí syrového, hladkou mouku, sádlo nebo jiný tuk, sůl, cukr.
Na tuku osmahneme cibulku do sklovata, pak ji zaprášíme dvěma lžícemi hladké mouky a ještě osmahneme. Přidáme zelí nakrájené na drobné nudličky, osolíme, okmínujeme, zalijeme trochou
vody (nebo nálevem, máme-li sterilované zelí) a dusíme. Během dušení občas podléváme. Nakonec podle chuti dokyselíme, případně dosladíme. Bílé zelí je možné připravovat stejným způsobem jako zelí červené.
Maso, zelí i knedlíky polévané výpekem servírujeme společně na jeden talíř a zapíjíme vychlazeným pivem. Dobrou chuť!

• Bắp cải (xào)
Để chuẩn bị chúng ta cần:
700 g bắp cải trắng (đỏ) muối chua hoặc nửa cây bắp cải sống, bột mì, mỡ, (dầu), muối và đường.
Xào hành tây qua mỡ cho tới vàng, trong, sau đó rắc hai thìa bột rồi đảo tiếp. Cho bắp cải cắt, thái thành sợi nhỏ, thêm muối, hạt thì là, đổ một ít nước (hoặc nước muối bắp cải nếu có) rồi hầm. Trong lúc hầm thỉnh thoảng đổ thêm nước. Cuối cùng tùy theo khẩu vị ta thêm chua hoặc thêm ngọt.
Bắp cải nấu xong mềm, sệt sệt và có vị chua ngọt.
Bắp cải đỏ được chuẩn bị cùng một cách như bắp cải trắng.
Thịt, bắp cải sào và bánh mì hấp được bầy đều trên cùng một đĩa, rưới nước sốt và dùng với bia ướp lạnh. Chúc ăn ngon!

Đề tài được sưu tầm, biên soạn, dịch thuật của:
Ing. Đỗ Ngọc Việt Dũng với sự cộng tác và tài trợ từ
Cty Sao thủy tinh Bohemia - 110/H2 Thành Công và
Nhà hàng bia Séc Goldmalt - 9 Hoàng Cầu.

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét